BURNE REAKCIJE IZ RS: Stevandić nazvao Schmidta “srbofobom” i nedoraslim diplomatom

Tvrdi da su “Schmidtovim govorom oduševljeni samo oni koji su zainteresovani za arapske načine vladanja i šerijatske sudove”

 

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je za da je predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, obraćajući se Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda “pokazala visok stepen uvažavanja i BiH i partnera u Federaciji, te da joj na tome mogu biti zahvalni svi koji poštuju demokratske procese i evropske perspektive”.

“Za razliku od izvještaja Christiana Schmidta koji je nediplomatski, pristrasan i gdje se ne može sakriti nota ličnog animoziteta i srbofobije, čuli smo korektan govor i izvještaj Cvijanović, koja se u odnosu na Šmita, ponašala kao diplomata”, rekao je Stevandić za Srnu.

On je naveo da se svi koji poštuju demokratske procese i evropske perspektive mogu zahvaliti članu Predsjedništva BiH iz RS. Tvrdi da su “Schmidtovim govorom oduševljeni samo oni koji su zainteresovani za arapske načine vladanja i šerijatske sudove”.

“Cvijanović je pokazala da uvažava sve narode i ustavnu strukturu BiH. Schmidt se pokazao ne samo kao čovjek nedorastao diplomati”, ocijenio je Stevandić i dodao da je Schmidtov rječnik bio u najmanju ruku uvredljiv i srbofoban, prenosi RTRS.

Cvijanović je napustila salu tokom obraćanja Schmidta jer, kako je navela, nije verifikovan u tom Vijeću.

Obraćanju visokog predstavnika nisu prisustvovali ni šefovi stalnih misija Rusije i Kine pri UN.