Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko: Svijet je na ivici globalnog konflikta

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je širenje NATO-a dovelo svijet vrlo blizu globalnog sukoba.

Govoreći na sastanku Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB) u Minsku, Lukašenko je govorio o pristupanju Finske i zahtjevu Švedske za članstvo u NATO-u.

“Ovakvi postupci stavljaju svijet na vrlo opasnu ivicu globalnog sukoba. Unatoč brzom padu životnog standarda i pogoršanju ekonomskih izgleda u evropskim zemljama, Zapad eskalira međunarodne napetosti i otvoreno priznaje da se sprema za rat”, kazao je Lukašenko.

Lukašenko je također osudio Organizaciju za saradnju i sigurnost u Evropi (OSCE), rekavši da se i OSCE i UN pretvaraju u oruđe konfrontacije i pritiska.

Bjeloruski čelnik pozvao je zemlje ODKB-a da se drže zajedno pred prijetnjama i izazovima kako bi odbranili suverenitet i neovisnost svih članica.

Lukašenko je istakao da se sankcije koriste kao sredstvo za podjele zemalja ODKB-a.

“Pokušavaju nas razdvojiti. Nemojte nasjedati na te trikove. Morate gledati gdje je vama bolje, gdje je bolje vašem narodu”, rekao je Lukašenko.

ODKB je vojni blok predvođen Rusijom, koji okuplja šest bivših sovjetskih zemalja – Armeniju, Bjelorusiju, Kazahstan, Kirgistan, Rusiju i Tadžikistan.