BIVŠI DIREKTOR UIO BiH ČEKA: Konačna presuda Kemalu Čauševiću, optuženom za pranje novca…

Izricanje drugostepene presude zakazano je nakon obnovljenog suđenja i završnih riječi u kojima je Tužilaštvo zatražilo da Čaušević bude proglašen krivim i da mu se oduzme nezakonito stečena imovina, dok je odbrana navela da navodi optužnice nisu dokazani i zatražila oslobađajuću presudu.

Prvostepenom presudom Čaušević je zbog primanja dara i drugih oblika koristi, te pranja novca u maju 2021. godine osuđen na devet godina zatvora, dok je Apelaciono vijeće Suda BiH u oktobru 2022. godine ukinulo dio presude kojom je Čaušević bio proglašen krivim za pranje novca i kojom mu je bila oduzeta protivpravno pribavljena imovinska korist, smanjivši mu kaznu sa devet na pet i po godina zatvora, prenosi Srna.

U prvostepenoj presudi navedeno je da je Čaušević u maju 2007. godine stupio u kontakt sa uvoznicima tekstila Sedinetom Karićem i Anesom Sadikovićem, te im obećao povlašteni status prilikom uvoza u vidu smanjenja iznosa za carinjenje, bez detaljnih pregleda i priznavanja faktura sa netačnim podacima, tražeći protivuslugu od 1.000 KM po uvezenom kamionu, prenosi Birn.

U toj presudi se navodi da je Čaušević od 2007. do februara 2011. primio iznos ne manji od 1,7 miliona KM, od čega je Sadiković dao 1.297.000 KM, a Karić oko 425.000 KM.

Uz Čauševića, u ovom predmetu optuženi su Karić i Sadiković, koji je osuđen na dvije godine zatvora zbog davanja dara pri uvozu tekstila, dok je Karić na samom početku postupka osuđen na godinu dana zatvora za davanje dara i drugih oblika koristi, po sporazumu o priznanju krivice sklopljenim sa Tužilaštvom.

Suđenje Kemalu Čauševiću počelo je u julu 2017. godine.