BH NOVINARI UPOZORILI: “Konaković se obračunava i potiče mržnju prema novinarima i medijima”

Konaković gotovo nikada, kako kažu iz Udruženja BH novinara, ne reagira demantijem, ispravkom netačnih navoda ili tužbom za klevetu, kao legalnim i legitimnim načinima javnog i argumentiranog suprotstavljanja medijskim sadržajima.

Upravni odbor Udruženja BH novinari poziva Elmedina Konakovića, ministra vanskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) i predsjednika stranke Narod i pravda (NiP) da prestane sa “prozivanjem, etiketiranjem i verbalnim napadima na novinare, te da svoje javne reakcije na medijske sadržaje vrati zakonskim sredstvima pravnog sistema BiH i pravilima kodeksa novinarske etike”.

“Ministar Konaković je na svom Facebook profilu na neprimjerne način reagirao na kolumnu novinara Dragana Bursaća, objavljenu na portalu Radiosarajevo.ba u kojoj se ovaj kolumnist kritički osvrnuo na izjave i postupke ministra. Istovremeno, Konaković je ponovo u negativnom kontekstu pomenuo novinara Avdu Avdića, kojeg sustavno i godinama politčki i verbalno napada radi njegovog novinarskog rada”, navodi se u saopštenju Udruženja.

Konaković gotovo nikada, kako kažu iz Udruženja BH novinara, ne reagira demantijem, ispravkom netačnih navoda ili tužbom za klevetu, kao legalnim i legitimnim načinima javnog i argumentiranog suprotstavljanja medijskim sadržajima.

“Naprotiv, gospodin Konaković godinama koristi društvene mreže za obračun sa novinarima/kama, brutalno kršeći njihova prava na slobodu mišljenja i slobodu kritike javnih zvaničnika. Osim što su takve reakcije neprimjerene s obzirom na dvije javne funkcije koje obnaša u stranci NiP i Ministarstvu vanskih poslova BiH, Konaković  omogućava hiljadama svojih pratitelja na društvenim mrežama širenje huškačke retorike i govora mržnje prema novinarima/kama i medijima”, kažu iz Udruženja.

Upravni odbor Udruženja BH novinari naglašava kako je posebno zabrinjavajuća činjenica što su “verbalni napadi i lažne optužbe na račun novinara, uključujući i pokušaje ograničavanja slobode izražavanja i kritike javne vlasti, sve intenzivniji i agresivniji iz redova vladajuće koalicije na državnom nivou i u entitetima”.

“Krajnje je vrijeme da članice vladajuće kolicije u BiH, uključujući i straku NiP i njenog predsjednika Elmedina Konakovića, u praksi i svakodnevnom javnom djelovanju počnu poštovati medijske slobode i pravo novinara na slobodan i siguran rad”, ističu iz Udruženja.