Bećirović poručio Dodiku: NATO ostaje u BiH, to prenesi nalogodavcima u Beogradu i Moskvi

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović reagovao je na izjavu Milorada Dodika u kojoj tvrdi da “NATO nema nikakvu ulogu u Bosni i Hercegovini”.

Kako je rekao Bećirović, put ka punopravnom članstvu u NATO-u sastavni je dio bosanskohercegovačkog zakonodavstva.
“U Zakonu o odbrani Bosne i Hercegovine, koji su izglasali i parlamentarci iz reda SNSD-a, precizno je navedeno da će državne institucije Bosne i Hercegovine provesti potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a“, izjavio je Bećirović.

On je istaknuo kako Milorad Dodik omalovažavanjem uloge i važnosti NATO-a svjesno dezinformiše javnost i to s ciljem sticanja jeftinih političkih poena u izbornoj godini.

“Svim državljanima Bosne i Hercegovine, pa i onim koji podržavaju politiku Milorada Dodika, mora biti jasno da je Bosna i Hercegovina država koja je odlučila da se kreće ka članstvu u NATO-u, ali i da prijem naše zemlje u NATO ne ide na štetu nijednom pojedincu ili etničkoj grupi – već upravo suprotno“, poručio je Bećirović.

Dodao je kako će korist od članstva u NATO-u imati svi građani Bosne i Hercegovine s obzirom na to da prijem u članstvo znači očuvanje mira i sigurnosti u zemlji, jačanje saradnje u oblasti odbrane i obrazovanja, ali i jačanja same bosanskohercegovačke ekonomije.

“NATO ne predstavlja prijetnju nijednom državljaninu Bosne i Hercegovine. Stava sam da se NATO-u mogu protiviti samo one politike koje rade direktno na štetu mira, suživota i ekonomskog razvoja naše zemlje“, istakao je Bećirović.

Miloradu Dodiku na kraju je poručio da NATO ostaje u Bosni i Hercegovini.

“A tebi ako je tijesno ne moraš ostati. I to prenesi svojim nalogodavcima u Moskvi i Beogradu”, poručio je Bećirović.