Bećirović i predstavnici udruženja osudili izjavu ratnog zločinca Daria Kordića

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa predsjednikom Udruženja žrtava i svjedoka genocida Muratom Tahirovićem, predsjednicom Udruženja Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munirom Subašić, predsjednicom skupštine Udruženja Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Kadom Hotić i koordinatoricom projekata Udruženja žrtava i svjedoka genocida Eminom Sinanović.

Borba za širenje istine o BiH
Tokom susreta predstavnici udruženja zahvalili su se Denisu Bećiroviću na konkretnoj podršci udruženjima u borbi za širenje istine o Bosni i Hercegovini.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i predstavnici udruženja osudili su skandaloznu izjavu ratnog zločinca Darija Kordića. Istaknuto je da je porukom ratnog zločinca Darija Kordića prekršena odluka predsjednika ICTY-a o prijevremenom puštanju na slobodu od 24. maja 2014. godine, te da je Dario Kordić svojom izjavom pokazao da je obmanuo ICTY vlasti koji ga je pustio na slobodu prije punog izdržavanja kazne od 25 godina.

Tokom susreta predstavnici udruženja informisali su Bećirovića o nedavnoj posjeti sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku i razgovoru sa generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterešom (Antonio Guterres).

Gutereš će ove godine posjetiti Srebrenicu
Predsjednica Udruženja Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić rekla je da će generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš ove godine posjetiti Srebrenicu. Navela je kako su tokom susreta sa generalnim sekretarom UN-a, između ostalog, razgovarali i o prijedlogu člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića, koji je ranije od UN-a zatražio da arhiv Haškog tribunala bude prebačen u glavni grad Bosne i Hercegovine.