BEĆIROVIĆ: “Golob je odlična vijest i za BiH i Zapadni Balkan. Da li je samo Janša radio protiv interesa BiH? Ne, nije jedini.”

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana u intervjuu za Faktor o promjenama na političkoj sceni Sloveniji, tamošnjoj novoj vladi, da li će se mijenjati odnos prema Bosni i Hercegovini, hoće li Milorad Dodik imati i dalje povlašetn status. U kojoj mjeri će se promijeniti politika Ljubljane prema Bosni i Hercegovini nakon što je Slovenija dobila novu Vladu?

“Novoizabrani premijer Slovenije Robert Golob odmah poslije objave rezultata izbora najavio je temeljite promjene u slovenskoj unutarnjoj i vanjskoj politici, drugačije politike, vođenje dijaloga sa poštovanjem i uvažavanjem, povratak normalne države i demokratskih standarda te visoki nivo političke kulture. Golob je za politiku dojučerašnjeg premijera Janeza Janše rekao:

‘Ovo nije desničarska politika, ovo je fašizam.’ Doći će sasvim sigurno do promjene dosadašnje slovenske vanjske politike prema BiH i Zapadnom Balkanu na jednoj zdravijoj, poštenijoj i daleko korisnoj osnovi za sve. Da li će BiH biti na dobitku, s obzirom na politički karakter Vlade Slovenije, na dokazane prijatelje BiH poput nove ministrice vanjskih poslova Tanje Fajon?

“Pobjeda Goloba i njegovog Pokreta Sloboda je prvenstveno dobra vijest za Sloveniju i njene građane. Odlična vijest za Evropsku uniju, jer je Slovenija pod Janšom bila najtjesniji saveznik Mađarske i Poljske i često djelovala protiv zvaničnog Brisela. Janša je bio najtjesniji saveznik mađarskog premijera Viktora Orbana, a Orban je glavna ispostava Vladimira Putina u EU i NATO i onda nije teško zaključiti u kakvom društvu se nalazila Slovenija.

Golob je odlična vijest i za BiH i Zapadni Balkan, jer je Janšina operativno djelovala protiv BiH preko ‘osovine zla’ Zagreb-Ljubljana-Budimpešta. Samo da podsjetim da se protiv BiH iz Budimpešte koordinira obavještajna operacija ‘Kula’, koja je usmjerena na rušenje ekonomskog sistema BiH aktivnostima protiv Vlade Federacije BiH i premijera Fadila Novalića.

Cilj je srušiti ekonomski sistem FBiH u kojem se odvijaju tri četvrtine ekonomskih tokova u državi i zadati konačni udarac BiH. Tome se odupro premijer Fadil Novalić ali zbog toga snosi teške posljedice u montiranom sudskom procesu, a ne zaboravimo da se od nedavno glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić nalazi na američkoj “crnoj listi”, a u svemu tome se može prepoznati i njen ‘rukopis”.

Da li je samo Janša radio protiv interesa BiH? “Ne, nije jedini. Tu je i predsjednik Slovenije Borut Pahor, koji je prvi ‘testirao’ članove Predsjedništva BiH i pitao ih šta misle o mirnom razlazu u BiH, a onda je uslijedio i ‘non paper’. Tada su to rezolutno odbili članovi Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, i o tome obavijestili javnost.

Pahor je još kao premijer održavao tijesne veze sa Dodikom čak je htio da sa Dodikom organizuje poslovnu konferenciju ‘Republika Slovenija – Republika Srpska’. Pahoru krajem godine ističe mandat predsjednika Slovenije i već sada lobira da bude specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan i zbog toga šalje sladunjave izjave bez ikakve osnove kao ova danas sa skupa na Brionima gdje je poručio:

BiH dati status kandidata EU bez pregovora. Time se dodvorava javnosti u BiH i na Zapadnom Balkanu, a on je faktički prvi koji je saopćio “non papere“ i svo vrijeme je na liniji i u funkciji Janšine politike. Nova ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon, njeni jasni i odlučni stavovi su dobro polazište da se mnogo toga unaprijedi na Zapadnom Balkanu i u procesu pridruživanja EU”.

Milorad Dodik je bio rado viđen gost bivšeg premijera Janeza Janše. Gubi li sad Dodik podršku Ljubljane kada je u pitanju njegovo štetno djelovanje po opstojnost BiH? “Dodik je imao otvorena vrata kod Janše. U Sloveniji je lociran ogroman kapital Dodikovih ili SNSD tajkuna uključujući i samog Dodika. Tu se radi o političko-kriminalnim i ekonomskim interesima.

Ne zaboravimo da se u BiH vodi opsežna istraga, koja se povezuje sa finansiranjem Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS). Zadatak Dodika, ali i nekih drugih, je da blokira tu istragu preko svojih kadrova u SIPA-i i Tužilaštvu BiH, a Janše da u EU blokira uvođenje sankcija Dodiku. Postoje tu i drugi interesi o kojima ću nekom drugom prilikom.

Još treba biti oprezan, jer se tu radi o političko-kriminalnim i mafijaškim strukturama koje imaju na raspolaganju enormne količine novca i koriste mrežu političke moći i utjecaja sa kojim jednostavno trguju pa čak usmjeravaju svoje aktivnosti i na rušenje država, u ovom slučaju BiH. Oni će nastaviti sa svojim aktivnostima”. Udarci na BiH bili su i produkt djelovanja trojne osovine Zagreb – Ljubljana – Budimpešta.

Koliko sada BiH može prodisati nakon izlaska Slovenije iz ovog “trojnog pakta”? “Uvjeren sam do hoće. Golob je izuzetno inteligentan i odlučan političar kakvog do sada nije bilo na političkoj sceni u Sloveniji. Slovenija će, sasvim sigurno, pod vodstvom Goloba ponovno biti normalna država i neće raditi protiv BiH ali ni protiv jedne druge države.

‘Trojni pakt’ nastavit će raditi u modifikovanom obliku. Nastavit će se koordinirane aktivnosti iz Budimpešte usmjerene protiv premijera Novalića i Vlade FBiH i tu će trebati dodatni oprez i napori, da se to spriječi, posebno je važan odaziv nadležnih institucija odnosno profesionalnog i patriotskog dijela tih institucija u suzbijanju tih aktivnosti.

(Slobodna.B/Foto:BHRT)