Bećirović: Donošenje odluke visokog predstavnika mora biti zaustavljeno

Posljedice mogu nesagledive i tome se svi zajedno moramo suprotstaviti, poručio je Bećirović

Kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović dao je izjavu za javnost u vezi s namjerom visokog predstavnika Kristijana Šmita (Chritsian Schmidt) da donese rješenja Izbornog zakona BiH i vrlo vjerovatno Ustava FBiH.

– Namjeru visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da donese antievropska rješenja Izbornog zakona BiH i vrlo vjerovatno Ustava bh. entiteta FBiH na način da ignorišući presude Evropskog suda za ljudska prava uvodi nove diskriminacije ocjenjujem kao neodgovornu odluku sa dalekosežnim negativnim posljedicama. Ne prihvatam kao validan argument da je to implementacija Mostarskog sporazuma Izetbegović – Čović jer je to sporazum dva stranačka čelnika koji nikoga ne obavezuje osim njih – istaknuo je Bećirović.

Nastavio proces
– Umjesto da pomogne da od Bosne i Hercegovine pravimo državu građana jednakih prava na svakom njenom pedlju, visoki predstavnik bi najavljenom odlukom nastavio proces teritorijalnog i etničkog cementiranja koji je započet agresijom na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Posebno iznenađuje “trgovanje” procentima zastupljenosti naroda, kao da se ne radi o živim ljudima, sa svojim ljudskim i drugim pravima, različitim sudbinama i nadama da će živjeti u državi uređenoj po evropskim standardima. Brutalno se ignoriše činjenica da Anex 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma nikad nije implementiran, te se operira sa podacima iz posljednjeg popisa iako je jasno da smo u obavezi koristiti podatke iz popisa iz 1991. godine – poručio je Bećirović.

Bećirović je dodao da donošenje ove odluke mora biti zaustavljeno.

Interes svakog segmenta
– Razum i evropske vrijednosti moraju pobijediti. Posljedice mogu nesagledive i tome se svi zajedno moramo suprotstaviti. Budućnost države Bosne i Hercegovine nije u etničkim i teritorijalnim podjelama, već u izgradnji demokratske, evropske i građanske Bosne i Hercegovine. Izborni zakon BiH se mora uskladiti sa: evropskim standardima i principima, presudama Evropskog suda za ljudska prava, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama i Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima – poručio je on.

Dodao je da Izborni sistem u Bosni i Hercegovini mora imati sposobnost da omogući jačanje političke integracije bosanskohercegovačkog društva, kao i da bude u stanju da vjerno odrazi svekoliku raznolikost našeg društva i osigura mehanizme djelotvorne zaštite interesa svakog segmenta toga društva.