BANJAC: NASILAN POKUŠAJ SMJENE MILORADA DODIKA IZAZVAO BI OZBILJNU REAKCIJU SRPSKOG NARODA

Predsjednik NPS-a Darko Banjac poručio je da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik legalno izabran i da bi bilo kakav nasilan pokušaj njegove smjene izazvao ozbiljnu reakciju srpskog naroda.

Povodom izjave šefa Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duška Perovića da američki i britanski ambasadori u Sarajevu, uz podršku Christiana Schmidta “pripremaju nasilan scenario za uklanjanje sa Dodika sa vlasti”, Banjac je rekao da ne vjeruje da do takvog scenarija može doći.

“Dok god građani Srpske budu birali svoje predstavnike, vjerovatno će Dodik biti predsjednik. Očigledno nema drugog načina da se on smijeni, nego nekom intervencijom. Oni moraju da znaju da bi se tog trenutka podigao srpski narod”, rekao je Banjac za Srnu.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska ne može biti pognute glave, neće dati teritorijalne niti bilo koje druge nadležnosti koje joj pripadaju, a čiji su garanti njena izabrana vlast, odnosno Narodna skupština, Vlada i predsjednik.

“Savjetovao bih Amerikancima, Englezima, Schmidtu i svim ostalima da dobro promisle prije nego što bilo što budu uradili, jer su oni ovdje gosti. Schmidt nije izabran odlukom Savjeta bezbjednosti UN i nije visoki predstavnik. Lično smatram da do toga nikada neće doći, jer znaju da bi se mi morali braniti jer je u pitanju naša sloboda i opstanak”, ukazao je Banjac.

Banjac je upozorio da srpski narod nikada ne smije dozvoliti da mu jedan Englez, Nijemac ili bilo koji drugi stranac rukovodi zemljom i određuje ko će biti njegov predstavnik.

“Očekujem i ozbiljnu reakciju i opozicije iz Republike Srpske jer smatram da i njima nije i interesu da ih ustoliče na takav način. To bi istorija zapisala. Ipak, moje lično mišljenje je da do toga nikada neće doći”, zaključio je Banjac.