BAKIR IZETBEGOVIĆ OTVORENO: “Vjerovatno ću ostati predsjednik SDA koja je pobjednička stranka” (VIDEO)

Osvrnuo se na komentare kako SDA trebaju promjene.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović je tokom današnjeg gostovanja na BHRT-u u u emisiji “BHT1 Uživo” izjavio kako će biti kandidat za lidera SDA na stranačkom kongresu koji će se održati najvjerovatnije u septembru ili oktobru ove godine.

Na upit novinarke može li se onda očekivati da ostane predsjednik stranke, Izetbegović je kazao:

– Vjerovatno. Mislim da to ide u tom smjeru. Bez obzira na to što bi ovi koji su pocijepali probosanski blok, sada isto učinili i sa SDA.

Osvrnuo se na komentare kako SDA trebaju promjene.

– Sportskim jezikom, zašto mijenjati stvari u šampionu koji osvaja prvenstvo? Zašto mijenjati trenera, igrače? Treba nam samo podmlađivanje. SDA je pobjednička stranka, na državnom i federalnom nivou i u svim kantonima gdje su Bošnjaci većina. Samo voljom nekih stranaca koji traže popustljivije i kooperativnije izbačeni smo iz vlasti, a ne voljom naroda – istakao je Izetbegović.

Za izvještaj Vijeću sigurnosti visokog predstavnika Christian Schmidta kazao je kako je očekivan, i ono što ga je obradovalo je ublažen stav prema reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu ef. Kavazoviću.

Govoreći o secesionistički porukama koje dolaze iz bh. entiteta Republika Srpska naglasio je kako je visoki predstavnik to trebao spriječiti.

– Mi uporno imamo izvještaje iz OHR u kojima se govori o stanju i niko ne reaguje. Antidejtonske djelatnosti su sve gore i sve opasnije i ako se ne bude odlučnije djelovalo možemo doći do lošeg scenarija.

Dok ne počne smjenjivati ljude iz RS-a i dok pravosuđe ne počne reagovati. Nisu reagovali ni koalicioni partneri jer žele sjesti u fotelj. Koješta pretrpe jer žele biti kooperativna strana i misle da će znati bolje sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem. Time se nagovještava strahovito popuštanje, servilnost, štetno djelovanje po BIH, podjele u probosanskom bloku – naglasio je Izetbegović.

Nasilje nikada ništa dobro ne uradi naročito nad ustavom i voljom naroda, rekao je Izetbegović komentarišući odluke visokog predstavnika od oktobra i one o Ustavu FBiH.

– Schmidt je precizno radio u korist HDZ-a i 2. oktobra kada je sračunato da HDZ bude nedodirljiv i onda je u pola procesa promijenio pravila dok se stvari dešavaju. Ovo što je uradio visoki predstavnik se ne radi nigdje, u dogovoru sa Zagrebom u korist HDZ-a – smatra Izetbegović.