Bakin recept za slatko od smokava…

 

Slatko od smokava po bakinom receptu se i danas koristi i ništa ih ne može zamijeniti kada su u pitanju slatki recepti iz našeg djetinjstva. Donosimo vam najbolji bakin recept za pripremu najljepše ljetne poslastice…

Za ovo slatko treba odabrati zrele i čvrste smokve. SMOKVA je voćka koja mnogo upije šećera, pa zato treba uzeti rečenu mjeru. Ako i bude u slatku nešto više soka, ne brinite, smokve će sve upiti, čak će u tegli gornji slojevi ostati skoro bez šećera. Ovo slatko bolje je kad malo odstoji.

Smokve potiču zdravlje cijelog organizma, a stručnjaci smatraju da mogu i riješiti brojne zdravstvene probleme.SUHA SMOKVA je dostupna u svijetu tokom cijele godine, a u svježem obliku možemo uživati samo u ljetnim mjesecima!

Slatko od smokava recept
Potrebni sastojci:

1kg smokava
1kg šećera
0,5l vode
1 limun
Priprema:

Smokve oprati, očistiti od peteljki i svaku smokvu izbušiti iglom na 2 mjesta.

Smokve dodati u predhodno pripremljeni sirup od vode i šećera i kuhati na tihoj vatri još 90-120 minuta. Pred kraj kuhanja dodati, na kolutove isječen, limun.

Kada je gotovo slatko od smokava potrebno ga je skloniti sa šporeta, prekriti ga mokrom krpom i ostaviti da se ohladi. Ohlađeno slatko sipati u tegle i dobro zatvoriti.

Smokva kao lijek
PEKMEZ OD SMOKAVA je od davnina poznat kao prirodni lijek protiv kašlja kako za odrasle osobe tako i za djecu, najbolja stvar jeste što je jako ukusan i sladak pa nećete imati problema dati ga djeci. Djeci davati dvije kafene kašike a odraslim jednu supenu na tašte.

Smokva sadrži više vlakana od bilo kojeg drugog voća ili povrća, posebno je bogata pektinom, topivim vlaknom koje može sniziti razine kolesterola u krvi. Samo pet smokvi na dan osigurava više od 20 % preporučene dnevne količine vlakana. Smokva je također bogat izvor kalcija, željeza, magnezija, vitamina B6 i kalija

LJEKOVITA SVOJSTA SMOKVE

Sadrži i triptofan, spoj koji potiče dobar san i pomaže da mozak ispravno iskoristi glukozu, pospješujući dobru cirkulaciju.
U 100 grama sirove smokve ima 17,5 mg magnezija, a jednaka količina sušenih smokava sadržava trostruko toliko magnezija. Ovaj mineral igra važnu ulogu u zaštiti organizma od štetnog utjecaja psihičkih stresova i pravi je melem za živčani sustav.

Namirnice bogate magnezijem osobito je preporučljivo uzimati kod napetosti, anksioznosti, depresije i predmenstrualnog sindroma. Smokve su također dobar izvor kalija, minerala koji regulira krvni tlak. Tokom sezone prednost bi trebalo dati svježim smokvama.