Apokaliptične scene iz New Yorka, narandžasti dim prekrio grad (VIDEO/FOTO)

Slike i video snimci koje danas stižu sa sjeveroistoka Sjedinjenih Država izgledaju kao scene iz ‘Pobješnjelog Maxa’ – ovako američki mediji opisuju trenutno stanje u gradovima na istočnoj obali, usljed gustog dima iz susjedne Kanade, koju su zahvatili šumski požari. Posebno je pogođen new York, a dim je stigao i do Washingtona.

Kako javlja CNN u zadnjim izvještajima, zrak je “jezive nijanse narandžaste boje”, a vidljivost je slaba. Zgrade koje biste inače mogli jasno vidjeti tokom vedrog dana zaklonjene su tamnom izmaglicom.

Također, postavlja se pitanje zašto je dim narandžaste, a ne bijele, sive ili neke druge boje?

Naime, dim šumskih požara oboji zrak u narančasto iz istog razloga zbog kojeg čist zrak čini da nebo izgleda plavo – to ima veze s tim kakve su sićušne čestice u zraku, koliko ih ima i koju boju valne dužine blokiraju.

Ovaj efekat je još izraženiji ujutro i navečer, kada je sunce nisko na nebu, a scene iz New Yorka upravo pokazuju o kakvom efektu se radi.

Prema mjerenju Air Quality Index-a, New York je trenutno najzagađeniji grad na svijetu sa koncentracijom PM2,5 čestica na 353, što je 60,7 puta veća od godišnje vrijednosti prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije za kvalitetu zraka, a kvalitet zraka ocijenjen je kao opasan.