Andrej Plenković: Finansijski ćemo pomoći našim građanima da lakše podnesu ova poskupljenja

Omogućiti da hrvatski građani tokom jeseni i zime imaju dovoljno plina i struje

Premijer Hrvatske Andrej Plenković najavio je da će vlast finansijski pomoći građanima paketom mjera, što će podrazumijevati i ograničavanje cijena pojedinih proizvoda. Na ovo se odlučilo zbog kontinuiranog znatnog poskupljenja skoro svih potrepština.

Plenković je ovo najavio nakon današnje sjednice rukovodstva HDZ-a te je obrazložio kakve će to mjere biti.

– U četvrtak, 8. septembra, izaći ćemo s paketom mjera. Na stranačkim tijelima iznesene su konture projekta paketa mjera, koji će biti pravedan, snažan i sveobuhvatan. Tiče se cijena struje i plina, kojima će se limitirati rast cijena određenih proizvoda, omogućiti da hrvatski građani tokom jeseni i zime imaju dovoljno plina i struje te da budu u stanju finansijski iznijeti. Neću govoriti o detaljima plana, to ćemo u četvrtak predstaviti javnosti – naglasio je.

Kako prenosi Index.hr, ukazao je da troškovi paketa neće biti toliko visoki, kao što je to bio slučaj tokom pandemije koronavirusa.

Hrvatska je u nizu država koje su odlučile da finansijski podrže građane usljed inflacije. Među posljednjim državama koje su odlučile to učiniti je i Njemačka koja će za tu namijnu osigurati 65 milijardi eura.