AMERIČKI SENATORI OTVORENO ISKAZALI NEZADOVOLJSTVO: “Schmidtove odluke doprinose etničkim podjelama u BiH!”

Pred Vanjsko-političkim odborom Senata Sjedinjenih Američkih Država u toku je saslušanje visokih zvaničnika State Departmenta o zapadnom Balkanu.

Senatori, kako je i u nazivu saslušanja naglašeno, procjenjuju politiku SAD na zapadnom Balkanu.

Na pitanja članova Odbora odgovarali su Derek Chollet, arhitekt američke politike prema Balkanu, na poziciji posebnog savjetnika državnog sekretara SAD i njemu potčinjeni Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik State Departmenta za zapadni Balkan.

Predsjedavajući Vanjsko-političkog odobra Bob Menendez okrivio je Vučića da je blizak sa Rusijom i predsjednikom Vladimirom Putinom. Istakao je stalno odbijanje zvaničnog Beograda da uvede sankcije Rusiji.

“2/3 država zapadnog Balkana su članovi NATO-a, ali članstvo u EU je sve dalje. Vlast se osniva na nacionalizmu. Rat u Ukrajini dodatno nas je naveo da se posvetimo ovom regionu. Mora se riješiti odnos Srbije i Kosova. Kosovo treba iskoristiti ovu priliku i krenuti prema EU. No, ne vjerujem da su svi u ovom dijalogu pošteni”, rekao je Menendez.

Okrivio je predsjednika Srbijer Aleksandra Vučića za to i da provodi autoritarnu vlast i projekat “srpski svet”.

Prigovorio je izaslanicima SAD za pristrasnost. Pomenuo i tekst The New York Timesa o vezama Vučića sa organiziranim kriminalom.

“Nedavne izborne reforme koje je proveo OHR prije doprinose etničkim podjelama, nego suprotno”, upozorio je Mendenez.

On je od Cholleta i Escobara zatražio da govore iskreno i pošteno i odgovore na pitanja senatora.

James Risch, zamjenik predsjedavajućeg Komiteta istakao je da zapadni Balkan treba u cjelosti biti dio euro-atlantske porodice, te da se države moraju odmaknuti od Rusije.

I on je istakao da ne smatra da je nametanje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta u izbornom procesu i formiranju Federalne vlade nije bilo dobro.