Američki izvještaj o vjerskim slobodama u BiH: Dodik Bošnjake svodi na vjersku skupinu

Američko ministarstvo vanjskih poslova (State Department) je objavilo izvještaj o vjerskim slobodama u Bosni i Hercegovini tokom prošle godine.

U uvodu je naglašeno da Jevreji i druge manjine nemaju mogućnost da budu predstavljene u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Ocijenjeno je da je propao još jedan pokušaj vlasti da primjene presudu Evropskog suda za ljudska prava, kojom je obavezano na to da svaki građanin mora imati pravo na institucionalno predstavljanje, a ne samo konstitutivni narodi.

Izdvojen je izvještaj vjerskih zajednica da nije napravljen napredak u naporima za restituciju, tj. da se ovim zajednicama vrati imovina koja je nacionalizovana u socijalističkoj Jugoslaviji.

Napomenuto je da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ponovo nije uspjelo da postigne ugovor sa Islamskom zajednicom, a kojim se tretira odnos prema muslimanima zaposlenima u državnim institucijama.

Istaknuto je da postoji diskriminacija vjerskih zajednica u područjima u kojima su manjina. Kao primjer za to je navedeno da su općinske vlasti u Neumu uporno odbijale dozvoliti proširenje džamije.

U State Departmentu su podsjetili i na napade, uznemiravanje i zastrašivanje različitih vjerskih grupa, što se odnosi i na vandalizam protiv jevrejske imovine. Izdvojili su nekoliko primjera za to, a koji se odnose i na napade na tri dominantne vjerske grupe.

Kanton Sarajevo je istaknut kao dio Bosne i Hercegovine u kojem učenici mogu pohađati islamsku, pravoslavnu i katoličku vjeronauku.

Navedeno je da vlasti oba entiteta, kao ni Brčko distrikta nisu donijele odredbe za potpuno zdravstveno, invalidsko i penzijsko osiguranje vjerskih službenika. Pa je tako i Islamska zajednica primorana da ova pitanja rješava za svoje vjerske službenike.

Izdvojen je i izvještaj Islamske zajednice iz 2021. kojim se tretira upotreba pravoslavnih simbola i ikonografije u institucijama Republike Srpske, što se odnosi i na škole, čime je narušen princip sekularnosti (odvojenost države i religije) i princip jednakosti religija.

Naglašen je i dio iz spomenutog izvještaja kojim se upozorava na retoriku predsjednika RS-a Milorada Dodika (SNSD), a u kojoj Dodik Bošnjake naziva muslimanima, svodeći ih na vjersku grupu, dok ne spominje religijski identitet Hrvata i Srba. Upravo je Dodik istaknut kao razlog zašto nije postignut spomenuti ugovor između države i Islamske zajednice.

Sadržan je i izvještaj OSCE-a o tome da je napravljen mali napredak u primjeni sudskih odluka kojima se škole obavezuju na zajednički nastavni plan i program, da se učenici mogu školovati na maternjem jeziku te da se okonča segregacija na etničkoj osnovi.

State Department je izdvojio i OSCE-ov izvještaj o incidentima tokom blagdana. Spomenuto je da su vlasti Srebrenice uklonile transparent posvećen Kurban-bajramu, dok su vlasti u Bužimu uklonile transparent posvećen Božiću.

Također je napomenuto da su vladajući u Mostaru donijeli odluku o preimenovanju šest ulica nazvanih po ustašama. Ukazano je da je to uslijedilo nakon značajnog pritiska javnosti i međunarodne zajednice. Međutim, kako je primjećeno, table sa neprihvatljivim nazivima ulica nisu odmah promijenjene.

Kao pozitivan primjer je istaknut Husein Smajić – “Bošnjak, musliman iz Bugojna koji je lično finansirao izgradnju crkve na svom zemljištu, nakon što je tu pronašao arheološke ostatke crkve iz 13. stoljeća”. Izdvojeni su i drugi pozitivni primjeri vjerske tolerancije.