ALARM U NATO-u: Civilnim letovima Air Serbia iz Moskve u Beograd stižu ruski specijalci !?

Ako se radi o pripremama za rusku operaciju na Balkanu, ona je očigledno razotkrivena, faktor iznenađenja je propao.

Jučerašnji incident kada je borbeni avion NATO-a pratio let putničkog aviona Air Serbia na letu iz Moskva za Beograd indirektna je potvrda informacija koje već neko vrijeme kruže regionom – da letovima iz Moskve u Srbiju u manjim grupama stižu ruski specijalci iz sastava jedinice „Specnaz“ !

Elitni ruski specijalci?

Sve se ovo veže za javne prijetnje ruske diplomatije prema zapadnom Balkanu, uključujući i prema Bosni i Hercegovini, zatim uz procjene da bi Putin nakon ukrajinskog fronta mogao otvoriti i novi, na Balkanu, kako bi pojačao pritisak na EU i NATO. Naravno, očekivalo se da bi se taj front mogao otvoriti pritiskom na Srbiju i RS da preko svojih paravojnih i policijskih snaga izazovu incidente na Kosovu i u Bosni i Hercegovini. No, kako je Putin nepovjerljiv prema balkanskim saveznicima, ovdje su već odavno instalirane grupe proruskih „humanitaraca“ koje čvrsto sarađuju sa srpskim ekstremnim grupama (ČRP, Srbska čast itd.) i upravo bi njihov zadatak bio da usmjeravaju tok krize. Kao u Crnoj Gori.

Međutim, sada imamo i informaciju da u Srbiju stižu elitni ruski specijalci! TBT zapravo raspolaže ovom informacijom već desetak dana, a izvor je uposlenik beogradskog Međunarodng aerodroma „Nikola Tesla“. Prema našem izvoru „…vrlo brzo nakon zatvaranja letova za ruske kompanije avionima u Beograd su počeli stizati prvo naši ljudi zaposleni u Rusiji, zatim čitave ruske porodice, a onda i grupe muškaraca u dvadesetim i tridesetim godinama u izuzetno dobroj, sportskoj formi, kratko i svi jednako ošišani i prilično bahatog, napadnog ponašanja,“ kaže naš izvor. „Prvo smo mislili da su neki sportisti, ali nije logično da sad Rusi dolaze ovamo na neka takmičenja. Čekali su ih autobusi i kombibusi sa policijskom pratnjom. Jednom čak i džip vojne policije ih je čekao!“
Air Serbia pod pratnjom borbenog lovca NATO-a !

Sa ovom informacijom logično je da se odmah vežu pojačane aktivnosti EUFOR-a uz granicu u Podrinju, zatim izjava generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da će „…NATO vojno ojačati Bosnu…“, iznenadne agresivne izjave visokog predstavnika Christiana Schmidta da se „…opsada Sarajeva i rat u Bosni neće ponoviti…“ pa onda najava Bundeswhera da će Njemačka poslati vojnike za EUFOR u BiH. Na je neobično burno reagirao pravoslavni član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekavši da „…nisu dobrodošli…“ I onda incident !

Avion srbijanske kompanije iz Moskve pratio je vojni borbeni avion Phantom 15 ili Eurofighter koje u naoružanju imaju armije NATO-a. Aleksandar Vučić je sinoć izjavio:

“Nedaleko od ruske granice s Latvijom posada civilnog aviona je upozorena da proba vizualno identifikovati avion pored našeg. Pored je bio vojni lovac. Očigledno u ruskom zračnom prostoru je bio NATO avion. Išao je pravcem slijeva nadesno, ali bez ugrožavanja sigurnosti našeg aviona. Onda je brzo nestao iz vidokruga”, kazao je Vučić. “Sutra će država uputiti zahtjev, tražit ćemo dodatne informacije od Rusa, ali ćemo tražiti i od NATO-a informacije i da vidimo ko se to pravi pametan, s kojim to lovcima ugrožava civilno vazduhoplovstvo i da ugrožava civile na nekom letu.“

Ovo se sigurno nije desilo ni slučajno, ni bez dobrog razlog pa je sad već sasvim razumno pitanje – da li se radi o civilima na letovima za Beograd! Linija Moskva – Beograd nakon zatvaranja neba za ruske kompanije ostala je jedini pravac kojim bi Moskva mogla prebaciti snage u pozadinu NATO-a, na Balkan. Odavno se zna da u Nišu godinama djeluje „Ruski humanitarni centar“, koji su zapadne obavještajne službe okarakterizirale kao ruski špijunski centar za zapadni Balkan, čiji je zadatak nadzor NATO zemalja u okruženju Srbije.
U sadašnjoj situaciji sve to dobija poseban značaj, a posebno u svjetlu objavljenih planova Vladimira Putina o širenju sukoba i prijetnji ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova prema Bosni. Ako se radi o pripremama za rusku operaciju na Balkanu, ona je očigledno razotkrivena, faktor iznenađenja je propao. Sada je za očekivati više ili manje vidljive obavještajne i vojne protumjere NATO-a. Alarm je uključen…

(TBT – Istraživački tim)