Ako Turska želi dobro BiH odbit će Dodikove ideje o pregovorima predstavnika naroda

Duže od pola godine stara je ideja o pregovorima i posredovanju predsjednika Turske, Hrvatske i Srbije s tzv. predstavnicima naroda u BiH u cilju rješenja političke krize i blokada u Bosni i Hercegovini.

Iako u pregovorima bilo kojeg tipa ne bi trebalo biti ništa sporno, u kontekstu koji je prije više od pola godine predložio Zoran Milanović, a oduševljeno prihvatio Milorad Dodik krije se zamka koja zadire u suštinske probleme i BiH definišu kao državu tri naroda.
Višemjesečne političke probleme u BiH kao medijator najintenzivnije prati Evropska unija (EU), Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države (SAD). Ipak, Dodikov secesionizam, podrivanje državnih institucija, postizanje dogovora o izbornom zakonu i dalje su veliki uteg na plećima ove države. U tom kontekstu, oni koji BiH vide kao državu tri naroda došli su na ideju da se organizira međunarodna trilaterala između predsjednika Hrvatske, Srbije i Turske, koji bi sa tzv. predstavnicima naroda trebali tražiti kompromis.

Ideju je iznio Zoran Milanović, nastavio je razvijati Milorad Dodik uz pristanak i Aleksandra Vučića, ali i Recep Tayyipa Erdogana. Takva ideja je plasirana prije svega jer postoji uvjerenje da turski predsjednik može utjecati na lidera SDA Bakira Izetbegovića, kojeg doživljavaju kao predstavnika Bošnjaka.

Srbija i Hrvatska na takav narativ svakako pristaju i svojom politikom to godinama opravdavaju u BiH, a ni Turska nema ništa protiv ovakve ideje jer bi se na bosanskohercegovačkom političkom problemu mogli dokazati kao važan balkanski igrač.U tim pregovorima se ne bi vidjelo ništa toliko problematično da se sastanak ili pregovori organizuju na institucionalnom nivou. Dakle BiH u tom formatu ne bi nužno predstavljala trojica lidera koji se ili sami predstavljaju ili ih neko drugi tako predstavlja kao lidere konstitutivnih naroda. Dakle na sastanku bi s bh. strane trebali biti predstavnici institucija (sva tri člana Predsjdništva BiH, rukovodstvo oba doma državnog parlamenta, ili širok krug lidera političkih stranaka), a nikako isključivo Dodik, Čović i Izetbegović.

Stoga, ukoliko Turska želi pomoći u rješavanju političke krize treba pristati na institucionalni okvir, a nipošto na ideje koje su očito mile Dodiku i Milanoviću. Tako zacrtan scenarij bi poništio ideju BiH kao zemlje konstitutivnih naroda, ali i svih drugih građana koji se ne izjašnjavaju tako.