AĆIMOVIĆ: “Treba tražiti Dodikov opoziv, direktno uvlači BiH u sukob sa cijelim zapadnim svijetom”

Podsjeća kako Dodik “nije funkcioner u RS-u”. Za danas je najavljena posebna sjednica Narodne skupštine RS (NSRS) koja će se održati u 15.00 sati u Banjoj Luci. Sjednica je sazvana na zahtjev člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika, koji će biti uvodničar na sjednici. Potom će se, kako je najavljeno obratiti i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, što je proteklih dana izazvalo brojne reakcije. Ekonomista i diplomata Draško Aćimović u komentirao je najavu obraćenja ruskog ambasadora NSRS, a na poziv Dodika.

„Dodik je član Predsjedništva BIH i to je jedina njegova funkcija u državi. Kada u ovoj situaciji u kojoj je cijeli svijet ujedinjen u zaštiti protiv agresije na Ukrajinu organizujete sjednicu Narodne skupštine RS koja je dio institucija u okviru države, onda samim tim uvlačite BiH u veliki međunarodni problem“, rekao je Aćimović.

Dodik – problem cijele BiH: Podsjeća kako Dodik “nije funkcioner u RS-u”. “I to više nije problem RS-a već BiH. Ovo je direktno uvlačenje BiH u sukob sa cijelim zapadnim svijetom. Stoga, treba tražiti Dodikov opoziv”, navodi on. Aćimović se pita u kojem parlamentu na svijetu je govorio ruski ambasador?

“Gdje je neko išao osim iz Donecka i Luganska da se vidi sa Putinom? Išao je jedino austrijski premijer u dogovoru sa Europskom unijom. A Dodik nije predsjednik vlade ili predsjednik RS-a. On je član Predsjedništva BiH. Treba tražiti hitno njegov opoziv sa mjesta člana Predsjedništva BiH”, zaključio je Aćimović u izjavi za Radiosarajevo.ba.