8 znakova koji ukazuju da imate KRVNI UGRUŠAK u tijelu i domaći recept za njegovo liječenje

 

 

Prilikom povreda sasvim je normalno da dođe do zgrušavanja krvi jer se na taj način sprječava daljni njen gubitak i potiče se zarastanje rana. Ipak ukoliko osoba pati od prekomjernog zgrušavanja krvni to može biti opasno jer može dovesti do tromboze.

U tom slučaju se kod tih osoba stvaraju krvni ugrušci koji začeše krvne sudove a to može dalje dovesti do fatalnih posljedica kao što su srčani i moždani udar.

Ovo su neki od simptoma ovog stanja:

LUPANJE

SRCA
Ako imate krvni ugrušak u plućima, možda ćete osjećati pritisak u plućima. U ovom slučaju, tahikardija može biti uzrokovana niskom razinom kisika u plućima. Zbog toga, srce pokušava nadoknaditi nestašicu kisika i počne raditi sve brže i brže što prepoznajemo kao jače lupanje srca.

KRATKOĆA DAHA

Ako ste odjednom primijetili da vam je vrlo teško duboko udahnuti, to može biti simptom krvnog ugruška u plućima, što se naziva plućna embolija.

KAŠLJANJE BEZ IKAKVOG RAZLOGA

Ako ponekad imate neočekivane napade suhog kašlja, kao i otežano disanje, povećanu brzinu otkucaja srca i bol u prsima, to bi moglo značiti da imate krvni ugrušak u plućima. Možda ćete također iskašljavati sluz, pa i krv.

BOL U GRUDIMA

Ako osjetite bol u prsima kad duboko dišete, to bi mogao biti jedan od simptoma plućne embolije. Ta je bol obično oštra, pa lako možete pomisliti da imate srčani udar. Glavna razlika između njih je da plućna embolija uvijek pogoršava disanje. U svakom slučaju, trebali biste nazvati hitnu odmah, jer posljedice mogu postati kobne.

JAKO CRVENILO NA NOZI

Crvene ili tamne točke na koži, koje se bez razloga pojavljuju, mogu biti simptom krvnog ugruška u nozi. Također, možete osjetiti toplinu na ovom području, čak i bolove dok istežete prste prema gore. Bol u trbuhu javlja se ako je tromb u abdomenu.

BOL U RUCI ILI NOZI

Iako je obično potrebno imati nekoliko simptoma za dijagnosticiranje krvnog ugruška, nepogrešiv znak te ozbiljne bolesti koju možda imate je bol. Bolovi iz krvnog ugruška mogu se lako zamijeniti grčem mišića, ali takva vrsta boli češće nastaje kada hodate ili savijate noge.

OTEKLINA

Ako ste odjednom primijetili da je jedan od vaših gležnjeva otečen, to može biti upozoravajući simptom krvnog ugruška. Ovo se stanje smatra hitnim slučajem, jer se ugrušak može osloboditi u bilo kojem trenutku i doći do jednog od vaših organa.

CRVENE MRLJE NA KOŽI

Jeste li primijetili crvene pruge koje se iznenada pojavljuju duž vaših vena? Osjećate li toplinu kad ih dodirujete? To su znakovi koji ukazuju na krvni ugrušak.

KAKO GA LIJEČITI PRIRODNIM PUTEM

Preporučuje se svima koji imaju probleme sa zapaljenjem površinskih vena i koji pate od proširenih vena. Sve što vam je potrebno da biste napravili ovaj ljekoviti recept koji rastvara tromb jeste 250 g bijelog luka i 15 limunova. U blenderu sameljite bijeli luk. Dodajte dobro oprane limunove (sa korom) i sve zajedno izblendajte.

Sve dobro izmješajte i sipajte u staklenu teglu. Teglu nemojte zatvarati poklopcem, već prekrijte gazom. Pijte jednom dnevno po jednu supenu kašiku ove mješavine, uz čašu tople vode. Čuvajte u frižideru i konzumirajte redovno.