5 dobrobiti melase zbog kojih ćete ju početi odmah koristiti

 

Melasa je zaslađivač koji je nusprodukt pročišćavanja šećerne trske u proizvodnji šećera. Nakon što se ekstrahira iz soka šećerne repe nastaje gusti sirup, smeđe boje su poznate kao melasa.

Ovo sladilo sadrži najnižu količinu šećera u bilo kojem proizvodu od šećernih trških. Crna melasa bogata je vitaminima i mineralima poput željeza, kalcija, magnezija, vitamina B6 i selena. Naziva se i superhranom, iako nije čudesan lijek ima visoku nutritivnu vrijednost sa brojnim prednostima.

Dijabetes
Ako ste dijabetičari, volite slatko, onda je melasa riješenje za vas. Iako nastaje jednako kao i drugi šećer koji sadrži visok nivo ugljikohidrata, može se sporije preraditi u tijelu što pomaže u stabilizaciji šećera u krvi. Možete ih koristiti kao sastojke za pustinju.
Kosti
Za snažne kosti potrebni su kalcij i magnezij, upravo je melasa bogata vremena. To vam pomaže u zaštiti kostiju od osteoporoze. Oko 5 žlica melaze sadrži 50 posto preporučenih dnevnih doza unosa kalcije i 38 posto magnezija.
Krvožilni sustav
Osobe s anemijom, odnosno stanjem u kojem tijelu ne proizvode dovoljno crvenih krvnih zrnica, osjeća se umorno i slabo. Jedna vrsta anemije uzrokuje nedostatak željeza u krvi. Melasa je odličan izvor željeza. Oko 5 žlica melaze sadrži 95 preporučenih količina željeza dnevno. Možete ih dodati u vodiče i pite kao topli ili hladni napitak kao dodatak prehrani.
Bogata je kalijem
Sadrži kaliju skoro jednako koliko i banane. Pokušajte melasu pomiješati sa pečenim grahom, piletinom, puretinom i drugim jelima. Također, možete svakodnevno pojesti žlicu melase.
Raspetljava kosa
Kako vam pomaže organizam, tako da je melasa odlična za raspetljavanje kose prilikom češljanja. Nemojte ju direktno nanijeti na kosu već ju rastopite u toploj vodi i umasirajte. Zadržite tako 15 minuta i potom isperite. Uvijek možete dodati i šampon koji koristite.
http://ordinacija.vecernji.hr/